Mengamuk di bumbung MPV


Gopeng: Lelaki mengamuk dengan memanjat bumbung kereta unit peronda (MPV) polis sebelum melibaskan parang dan sabit di Jalan Ipoh-Kuala Lumpur berhadapan pintu masuk Balai Polis Gopeng, hari ini.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu suspek berusia 61 tahun memasuki kawasan Balai Polis Gopeng, Kampar dengan menunggang motosikal dan membawa parang serta sabit bersamanya.

Menurutnya, suspek kemudiannya dilihat melibaskan parang dan sabit yang dibawanya di hadapan pintu masuk pejabat balai polis berkenaan.

"Pegawai polis yang bertugas bertindak menenangkan suspek serta menghubungi bantuan bagi mengelakkan daripada berlaku sebarang perkara tidak diingini.


"Suspek bertindak keluar dari kawasan balai dan menuju ke Jalan Ipoh-Kuala Lumpur namun disekat oleh polis di hadapan pagar balai," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mior Faridalathrash berkata, sebuah MPV Balai Polis Gopeng diletakkan di tengah jalan sebelum itu bagi tujuan menghalang orang ramai daripada melalui kawasan terbabit.

"Suspek kemudiannya meluru ke arah kenderaan terbabit dan memanjat bumbung MPV serta melibas parang dan sabit yang dibawa bagi mengelakkan didekati polis," katanya.

Beliau berkata, pada kira-kira jam 9.30 pagi sepasukan Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Gopeng tiba di tempat kejadian bagi membantu pihak polis melakukan proses tangkapan.

"Suspek berjaya ditahan selepas bomba memancutkan air ke arah suspek yang kemudiannya jatuh ke jalan dan suspek didapati mengalami kecederaan daripada proses tangkapan berkenaan.

"Video kejadian tangkapan berkenaan dikesan tular di media sosial sejurus tangkapan berkenaan dilakukan," katanya.

Beliau berkata, hasil ujian air kencing yang dilakukan mendapati suspek positif dadah jenis methamphetamine dan heroin dan semakan juga mendapati suspek mempunyai 16 rekod lampau bagi kesalahan jenayah dan narkotik.

Menurutnya, turut dirampas ialah sebilah parang, sebilah sabit, motosikal dan empat kunci.

Katanya, berdasarkan maklumat awal, suspek mengamuk serta merampas motosikal milik orang lain di kawasan Pasar Awam Lawan Kuda dan kemudian menuju ke kawasan perumahan Kopisan sebelum bertindak masuk ke Balai Polis Gopeng.

"Justeru, polis ingin menasihatkan kepada orang awam agar tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan kejadian ini bagi mengelakkan kekeliruan dan kegusaran masyarakat," katanya

- HMetro LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!