Tidak patuh SOP , Robina Eco Park ditutup 5 hari


BUTTERWORTH: Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) menutup taman rekreasi Robina Eco Park di Telok Air Tawar, di sini selama lima hari bermula esok.


Datuk Bandar MBSP, Datuk Rozali Mohamud, berkata penutupan dibuat atas nasihat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Utara berikutan berlaku pelanggaran prosedur operasi standard (SOP).


"Penutupan ini juga disebabkan kesukaran untuk mengawal kehadiran pengunjung yang terlalu ramai yang dianggarkan antara 700 hingga 1,000 orang pada satu masa dan jumlah itu mungkin lebih pada waktu petang serta hari minggu atau cuti umum.


"Justeru, penutupan dibuat sebagai langkah pencegahan awal bagi membendung penularan wabak COVID-19 dalam kalangan pengunjung," katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.


Rozali berkata, pihaknya juga meminta semua pengunjung yang mengunjungi taman rekreasi di seluruh Seberang Perai terutamanya seliaan MBSP supaya sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor, berkata polis mengadakan perbincangan dengan beberapa pihak terbabit selepas pemeriksaan mendapati terdapat pelanggaran SOP di tempat rekreasi berkenaan.


"Perbincangan bersama MBSP, Pegawai Daerah dan Pegawai Kesihatan Daerah bersetuju sebulat suara untuk menutup sementara pusat rekreasi berkenaan bagi mengekang penularan wabak COVID-19 dan bagi mengelakkan tanggapan negatif masyarakat setempat yang berkemungkinan akan menyebabkan tular melalui media sosial.


"Selain itu, penutupan pusat rekreasi itu juga wajar memandangkan ia berada di kawasan zon merah," katanya.


Beliau berkata, pemantauan yang dilakukan polis semalam mendapati pengunjung gagal mematuhi SOP Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan tidak memakai pelitup muka dan tiada penjarakan fizikal serta dapati ada pengunjung yang masih belum lengkap divaksinasi turut berada di situ.


- Berita Harian LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!