Penyelia asrama dipenjara sehari, denda RM8,000Ipoh: Penyelia asrama sebuah sekolah agama dipenjara sehari dan didenda RM8,000 selepas mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, atas dakwaan menerima suapan sebanyak RM5,800 berkaitan tuntutan pembekalan makanan sekolah, empat tahun lalu.


Tertuduh, Muhamad Rozi Ahmad Puad, 36, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim S Indra Nehru berdasarkan pertuduhan pilihan dikenakan ke atasnya iaitu mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan.


Berdasarkan pertuduhan pilihan itu, dia yang ketika kejadian bertugas sebagai penjawat awam iaitu penyelia asrama di Sekolah Menengah Agama (SMA) Al-Ulum al-Syar'iyyah di Bagan Datuk secara rasuah menerima wang tunai RM5,800 melalui kemasukan ke akaun bank milik tertuduh.


Suapan itu sebagai upah tidak membuat sebarang pemotongan terhadap tuntutan kontraktor perkhidmatan bekalan makanan bermasak pada Julai 2017 yang mana kesalahan itu dilakukan di sekolah berkenaan pada 31 Julai 2017.


Kesalahan itu memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi dua tahun atau denda, atau dengan kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Terdahulu, pertuduhan dibacakan mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 iaitu menerima suapan sebagai upah untuk tidak membuat sebarang pemotongan terhadap tuntutan kontraktor perkhidmatan bekalan makanan pada tarikh, waktu, dan di lokasi sama.


Jika sabit kesalahan menerusi pertuduhan pilihan terbabit, dia boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan jika dapat dinilai atau berbentuk wang, atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.


Pertuduhan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Maziyah Mansor dengan tertuduh tidak diwakili peguam.


Indra Nehru turut menetapkan tertuduh dihukum penjara lapan bulan jika gagal membayar denda RM8,000 yang dikenakan.


- HMetro LAZADA 11.11

LAZADA 12.12

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!